Raindropchess

Skip to Main Content »

You're currently on:

Schaken

Schaken

Geschiedenis van het schaken

Het schaakspel is ongeveer 2000 jaar geleden ontstaan in India. Dit weten we omdat de schaakstukken het Indiase leger voorstelden. De toren is een strijdwagen, het paard is de cavelerie, de loper zijn de strijd olifanten en de pionnen de soldaten. Naast de koning stond de vizier die later in de middeleeuwen de dame werd. Het schaakspel is via Perzië in Europa rond 800 aangekomen. Schaken werd toen gespeeld als gezelschapsspel. Een spelletje schaak tussen een jonkvrouw en een ridder was net zo gewoon als een bioscoopbezoek nu is.

Na de middeleeuwen veranderde de loop van de dame en de loper, en werd schaken ineens een stuk sneller, maar ook veel lastiger. Schaken werd toen gezien als symbool voor intelligentie. En de wereldkampioen schaken in die tijd werd als een van de slimste mensen gezien. Na de industriële revolutie kwamen de schaakclubs op. In het begin waren dit hele luxe gezelschappen van heren van stand. Na de tweede wereld oorlog kwamen de schaakclubs open te staan voor iedereen. Het schoolschaken werd bevorderd mede omdat dit de leerprestaties van de schaakleerlingen bevordert. Schaken als thuisbezegheid was heel gewoon en nog steeds staat schaken in de spellen top tien.

Materiaal voor schaken kopen

Materiaal voor schaken wordt vaak te goedkoop gekocht. Het gaat lang mee en een kleine meer uitgave betekend vaak een groot kwaliteitsverschil. Een goed schaakbord met stukken kost tussen de 60 en 80 euro. Daaronder is er vaak een compromis gemaakt door gebruik van goedkopere materialen, mindere vormgeving of kleinere afmetingen. Daarboven met de luxere schaakspellen bepaalt de afwerking en de gebruikte houtsoorten met name de prijs.

Schaakclubs en scholen kiezen vaak voor stevig budget materiaal, dan komen met name plastic schaakstukken en vinyl borden met kartonvulling in aanmerking. Scholen kiezen soms voor kleinere afmetingen, omdat die beter passen op de schooltafels en in de kasten. Grotere spellen spelen fijner, dus schaakclubs gaan voor de grotere maten.

Voor thuisgebruik wordt voor soms als alternatief een reisschaakspel aangeschaft. Hoe meer de stukken en het bord op een normaal schaakspel lijken hoe fijner het speelt. Voor op reis wordt vaak een pocket formaat schaakspel gekozen en de reisomstandigheden bepalen dan wat het meest geschikt is. De Raindroptime shop bevat hierom een uitgebreide keuze in reisschaakspellen.

Schaakspellen worden ook vaak gekocht omdat ze heel sierlijk staan. Voor kinderen is een uitgebreide keuze te vinden en in de komende maanden zal de selectie design schaakspellen worden uitgebreid.

Software en boeken voor het schaken kopen

Voor beginners is de stappen methode een heel goed uitgewerkt leer plan. Dan is het ook fijn dat er ook een schaakspelende software is om tegen te oefenen. De Raindroptime shop heeft een beperkte maar heel goede keuze hiervoor te vinden onder schaaksoftware.

Regels 1 tot 15 van 1055 totaal

regels per pagina zien
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Tabel  Lijst 

Stel Aflopende Sortering in

Regels 1 tot 15 van 1055 totaal

regels per pagina zien
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Tabel  Lijst 

Stel Aflopende Sortering in
Zoeken op
Categorie
 1. Schaakspel (136)
 2. Schaakmateriaal (363)
 3. Schaakboek (46)
 4. Stappenmethode - Schaaktraining (146)
 5. Schaaksoftware (47)
 6. Schaak video's (623)
 7. Raindropchess (7)
 8. Schaak tips (0)
 9. Aanbiedingen (0)