Nostalgisch Meesterschaak - Siep H. Postma

Nostalgisch Meesterschaak, een unieke serie van 6 schaakboeken door Siep Postma!

In deze serie van 6 deeltjes wordt zichtbaar dat de auteur, Siep H. Postma, een fenomenaal geheugen heeft. De lichte, soms hilarische commentaren en analyses bij de partijen worden extra boeiend door de anekdotes er omheen. Niet alleen het naspelen van de schaakpartijen van de meesters is daarom leerzaam, de zetten komen als het ware weer tot leven. Alle delen zijn verlevendigd met historische foto's en cartoons.De serie van zes:

  • Deel 1: De winnaar verloor 1. Met 28 leerzame verliespartijen van toernooiwinnaars. 
  • Deel 2: De winnaar verloor 2. Met nog 24 verliespartijen vormen beide deeltjes samen een indrukwekkend overzicht van schaakblunders. 
  • Deel 3: De gouden eeuw. 35 partijen uit de 20e eeuw van o.a. Morphy, Lasker, Tarrasch, Réti en een hommage aan Van Scheltinga. 
  • Deel 4: De tegendraadse tovenaar. Dat Joseph Henry Blackburne (1841-1924) een groots Engels schaakgenie was laat postma zien aan de hand van een vijftigtal partijen. 
  • Deel 5: Retour Groningen (1946-1996). Het wereldschaaktoernooi in 1946, georganiseerd door schaakvereniging Staunton en de ''herhaling'' in 1996, waar een aantal grootmeesters nogmaals optrad, opnieuw belicht.
  • Deel 6: Om de erfenis van Aljechin. De strijd om de wereldtitel, na Aljechin bevochten of verdedigd door o.a. Euwe, Keres, Reshevsky, Tal en Fischer.

Siep H.Postma - auteur

Siep Postma werd in 1929 geboren te Grouw en leerde daar het schaken in 1943 van een evacué uit Ymuiden. Siep zag hem met iemand anders schaken en na 3 partijen gevolgd te hebben wist hij al hoe de stukken gingen. Alleen de rokade had hij toen verkeerd geleerd. Volgens de evacué bestond de rokade uit een lange en een korte versie. De korte was de normale vorm zoals we die kennen en in de lange vorm werd de koning op h1 geplaatst en de toren op e1. Later is Siep naar schaakclub De Toer gegaan, maar mocht tot zijn teleurstelling vanwege zijn jonge leeftijd niet direct in de hoogste groep meedoen.

Siep bezocht de ULO en later de HBS te Leeuwarden en z’n eerste van drie Friese jeugdschaaktitels. Omdat het lastig was werk te vinden verhuisde hij naar Amsterdam om aldaar te gaan werken bij de Belastingdienst en als corrector bij de Arbeiderspers. Daar heeft hij zijn schaken verder ontwikkeld. Op oudjaarsavond was hij een boekje van Aljechins beste partijen aan het door nemen. De buren vonden dat zo zielig dat ze hem bij hun thuis hebben uitgenodigd.

Tijdens het geven van schaaklessen werden zijn capaciteiten als ‘schoolmeester’ ontdekt en Postma besloot de Avondkweekschool te gaan volgen. Hij werd na avondstudie onderwijzer op basisschool in Landsmeer. In 1964 werd hij tot zijn pensionering, leraar aan de ULO (MAVO) in Leeuwarden. In het zelfde jaar werd hij ook voor vijf jaar secretaris van de Friese Schaakbond en daarna dertien jaar voorzitter.

Op de boot van Stavoren naar Enkhuizen leerde hij een leuke verpleegster kennen waarmee hij weldra in het huwelijk trad. Samen kregen ze twee kinderen, een zoon en een dochter. In Amsterdam schreef hij zijn eerste boek: Mikhail Tal, het schaakwonder. Tot een echte uitgave kwam het nooit, maar een gestencilde kopie bevindt zich wel in de uitgebreide bibliotheek van Lothar Schmitt. Het zou het eerste boek worden uit een lange reeks.

In 1960 keerden de Postma’s terug naar Friesland. Siep kreeg een betrekking aan de Perkschool (Mavo) te Leeuwarden en hield zich daarnaast intensief bezig met het schaken. Siep Postma is een getalenteerd schaker, hij was drie keer kampioen van Friesland en later nog Veteranenkampioen. Hij kwam uit voor het eerste tiental van Philidor en zat als zodanig naast mannen als Theun van den Tol, Mulder van Leens Dijkstra en natuurlijk Haye Kramer. Met de laatste schreef Postma een boek over het schaakfenomeen Bobby Fischer. Daarvoor had hij alleen al gepubliceerd over Keres.

Nadien zouden er nog boeken volgen over o.m. Najdorf, Speelman en Stein. In Vergeten schaakgiganten dat in 2000 verscheen schreef hij over binnen- en buitenlandse schaakgrootheden wier namen nog wel bekend in het gehoor liggen maar waarvan de prestaties toch behoorlijk ver waren weggezakt. Postma haalt herinneringen aan hen op, toont hun beste partijen en houdt zo de herinnering levend.

Postma schreef niet alleen boeken. Hij publiceerde ook schaakrubrieken. Jarenlang werd het onderwijsblad De Vacature gesierd met een schaakrubriek van zijn hand. Voorts was Postma ook eindredacteur van Jeugdschaak, het blad dat de KNSB in vroeger dagen uitgaf ten behoeve van de jongste schakers. In hun kringen was hij toch al bekend vanwege de succesvolle serie jeugdschaakboeken die bij uitgeverij Van Spijk te Venlo verscheen. De schaakavonturen van Buikje! Welke schaker heeft er nooit van gehoord?

Niet op voorraad
SKU
9789062896509
€ 50,00
-
Meer informatie
LevertijdNee
MerkNee
AuteurNee
Aantal pagina'sNee
TaalNee
Boek bindingNee
DimensiesNee
Verzend beleidNee
Retour beleidNee
Gewicht1.0000
Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan