Dambord

Dambord kopen?

Bij het kopen van een dambord zijn er meerdere factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Er zijn damborden met een grote tussen de 35 en 45mm per veld. Voor clubverband worden voornamelijk de damborden van 45 mm gebruikt met damschijven van ongeveer 35 mm.

Voor scholen hebben we een speciaal gelamineerd dambord wat heel erg sterk is en goed op de tafeltjes in de klas past. Bovendien is het het enige dambord met notatie in de velden, wat heel nuttig is voor het lesgeven.

Damborden zijn vaak van hout gemaakt, omdat dit rustiger aan de ogen is. Daarom is de afwerking ook mat. Hoe meer gepolijst de borden zijn, hoe fijner ze spelen. Deze zijdeglans afwerking is veel bewerkelijker omdat de borden meermalen geschuurd en gelakt moeten worden. Voor de velden van de borden zijn meestal witte en bruine of zwarte houtsoorten gebruikt. De houtsoort en de fineerdikte is ook erg bepalend voor de prijs. Borden met dunner fineer of opgedrukte velden zijn meestal de goedkoopste, maar ze slijten sneller.

Dambord vs damschijf afmetingen overzicht

De damschijven zijn meestal iets kleiner dan de maat van het dambord.

Veldmaat Damschijf diameter
Gebruik mm inch mm inch
Schooldammen 35 1,375 25-30 1-1,18
Thuis 40 1,625 27-32 1,06-1,25
Toernooi 45 1,75 30-36 1,18-1,42
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina