1. Tournerie Roz

  Tournerie Roz

  In Dortan in de Jura in Frankrijk worden schaakstukken al eeuwenlang gemaakt. Michel Roz richtte in 1959 een draaierij op voor het produceren van buxus schaakstukken.

  Lees meer
 2. Schaakbord van metaal kopen

  Schaakbord van metaal kopen

  Metalen schaakborden zijn altijd als zeer luxe beschouwd. Geen wonder dat ze eigendom waren van en verbonden waren met edelen en monarchen. Een mooi voorbeeld is het schaakbord van de Karel de Grote dat te vinden is in Roncesvalles (zie detail hierboven). Het Karel de Grote schaakbord kan worden geplaatst in de gotische periode van de tweede helft van de 14e eeuw. Dit schaakbord bestaat uit een houten kern bedekt met deels verzilverde platen, doorschijnend glazuur en glas.

  Lees meer
 3. Schaken in de tweede wereldoorlog

  Schaken in de tweede wereldoorlog

  Het museum gebruikt het schaken als spiegel van de wereld geschiedenis. Je kunt er bijvoorbeeld de wereld oorlogen volgen aan de hand van de schaak items in het museum.

  Lees meer
 4. Drie Speler Schaak spelregels

  Drie Speler Schaak spelregels

  Het doel van drie speler schaak

  De eerste speler die de koning vangt (schaakmat), heeft gewonnen. Schaakmat is een aangevallen koning die niet meer kan ontsnappen aan de aanval binnen 1 speelbeurt.

  Lees meer
 5. Klassieke bordspellen overzicht

  Klassieke bordspellen overzicht

  Klassieke bordspellen worden duizende jaren over de hele wereld door mensen van alle culturen. De oudste bekende spellen dateren van ongeveer 3500 voor Christus. Bordspellen kunnen worden ingedeeld naar de aard van de strategie bepaald door de regels van het spel. Deze categorieën omvatten race spellen, strategie spellen, positie spellen, Mancala spellen en volgorde spellen.

  Lees meer
 6. Go - Weiqi - Baduk

  Go - Weiqi - Baduk

  Weiqi is de chinese naam voor Go zoals het in het engels en het japans heet. Het spel is in centraal azie ontstaan ongeveer 3000 jaar geleden. Go wordt op een bord van 19 bij 19 gespeeld en het is de bedoeling om elkaars stenen in te sluiten en te veroveren.

  Lees meer
 7. Mens Erger Je Niet - Ludo

  Mens Erger Je Niet - Ludo

  "Mens Erger Je Niet" is een race spel voor 2 tot 6 spelers. Mens Erger Je Niet werd in 1896 in Engeland onder de naam Ludo geintroduceerd.

  Lees meer
 8. Backgammon - Triktrak

  Backgammon - Triktrak

  Backgammon is een race spel waarbij je 15 stenen als eerste naar de andere kant moet brengen om te winnen. Backgammon-achtige bordspelen worden al duizenden jaren over de gehele wereld gespeeld.

  Lees meer
 9. Ganzenbord - Slangen en Ladders

  Ganzenbord - Slangen en Ladders

  Ganzenbord en Slangen en Ladders geschiedenis

  Ganzenbord en Slangen en Ladders worden beiden gespeeld op 63 + 1 velden (Ganzenbord) of 64 velden (Slangen en Ladders). Dit is een indicatie voor hun hoge leeftijd, die ze delen met schaken, wat ook wordt gespeeld op 64 velden.

  Lees meer
 10. Mahjong

  Mahjong

  Mahjong is een spel van chinese oorsprong van meer dan tweeduizend jaar oud. Het huidige spel is rond 1850 ontstaan en met chinese emigranten naar Amerika gekomen, waar het rond 1920 heel erg populair werd.

  Lees meer
Pagina