Klassieke bordspellen overzicht

Klassieke bordspellen overzicht

Klassieke bordspellen worden duizende jaren over de hele wereld door mensen van alle culturen. De oudste bekende spellen dateren van ongeveer 3500 voor Christus. Bordspellen kunnen worden ingedeeld naar de aard van de strategie bepaald door de regels van het spel. Deze categorieën omvatten race spellen, strategie spellen, positie spellen, Mancala spellen en volgorde spellen.

Race-spellen

In race spellen werken de tegenstanders zo snel mogelijk een circuit af op het bord. Meestal worden deze spellen met een dobbelsteen gespeelt en de snelste is de winnaar.

Backgammon - Triktrak

Backgammon is een race spel waarbij je 15 stenen als eerste naar de andere kant moet brengen om te winnen. Backgammon-achtige bordspelen worden al duizenden jaren over de gehele wereld gespeeld. Back-gammon (= terug spelen) wordt in Nederland ook wel triktrak genoemd.

Mens Erger Je Niet - Ludo - Pachisi

Mens Erger Je Niet is een race spel voor 2 tot 6 spelers. Mens Erger Je Niet werd in 1896 in Engeland onder de naam Ludo geintroduceerd. Ludo is een sterk vereenvoudigde versie van Pachisi uit India wat zeker al bijna 2000 jaar bekend is. In 1910 werd "Mensch-Argere-Dich-Nicht"op de duitse markt gebracht.

Overige race spellen

Andere bekende race spellen zijn het van chinese oorsprong Ganzeborden dat net als schaken op een bord van 64 velden gespeeld kan worden. En van egyptische oorsprong Senet, wat wel wat weg heeft van Backgammon.

Strategie spellen

In strategie spellen spannen spelers de strijd aan met hun legers van stukken van verschillende sterktes. Het doel is meestal om de vijandige koning te verslaan of alle stukken van de tegenstander te veroveren. De bekendste groep zijn de schaakspelen.

Schaken - Xiangqi - Shogi

Bij het tweeduizend jaar oude schaken strijden twee gelijkwaardige partijen met elkaar. Degenen die de koning van de tegenstander vangt, wint de partij. Bij het chinese schaak Xiangqi is dit ook zo, maar tussen de partijen bevind zich een rivier en de koning is vervangen door een generaal die in zijn paleis zit. Bij het japanse schaak Shogi mogen veroverde stukken ingezet worden, door de partij die ze verovert heeft. Xiangqi en Shogi zijn meer dan duizend jaar oud en nog heel populair in respectievelijk China en Japan.

Hnefatafl

Hnefatafl is een bordspel met een koning die gevangen moet worden door de torens van de tegenstander. Hnefatafl werd meer dan duizend jaar geleden gespeeld door de vikingen. De huidige spelregels van Hnefatafl zijn zo goed als mogelijk weer gereconstrueerd.

Positie spellen

Bij positie spellen zijn is locatie van de stukken van een speler op het bord in relatie tot die van zijn tegenstander van het grootste belang. In deze spellen spelen de spelers voor de controle van delen van het bord.

Go - Weiqi

Weiqi is de chinese naam voor Go zoals het in het engels en het japans heet. Het spel is in centraal azie ontstaan ongeveer 3000 jaar geleden. Go wordt op een bord van 19 bij 19 gespeeld en het is de bedoeling om elkaars stenen in te sluiten en te veroveren. De speler die op het einde het grootste deel van het bord beheerst heeft gewonnen.

Nine Men's Morris - Molenspel

Het molenspel is al te vinden in een Egyptische tempel van 1400 voor Christus en is sindsdien niet veranderd. Het spel wordt gespeel met twee spelers die elk negen pionnen hebben die op de kruisingen van het speelbord staan. Zodra een speler drie pionnen op een rij heeft staan, mag hij een pion van de tegenstander wegnemen. Het spel is afgelopen wanneer een speler nog maar twee pionnen overheeft. Het molenspel,triktrak en schaken vergezelden elkaar in de middeleeuwen.

Overige positie spellen

Andere bekende positie spellen zijn Dammen, Reversi / Othello en Alquerque.

Mancala spellen

Mancala is tegenwoordig de naam van een familie van bordspellen gespeeld in Afrika, het Caribisch gebied, India en Zuidoost-Azië. In deze spellen verdelen de spelers hun stukken langs een rij en proberen hun tegenstander vast te leggen. Deze spellen worden meestal gespeeld op houten planken met twee, drie of vier rijen kuiltjes. Soms werden deze spellen gespeeld met rijen kuiltjes in de grond. Als spelstenen werden dan steentjes, zaden, bonen, kauri schelpen of kleine klontjes van mest gebruikt.

Volgorde spellen

Mahjong

Mahjong is een spel van Chinese oorsprong van meer dan tweeduizend jaar oud. Het huidige spel is rond 1850 ontstaan en met Chinese emigranten naar Amerika gekomen, waar het rond 1920 heel erg populair werd. De regels waren nooit gestandaardiseerd en daarom zijn er veel varianten in de spelregels. Mahjong lijkt een beetje op Rummikub en wordt gespeeld met 144 stenen. Het is een spel dat strategy, rekenen en geluk combineert.