Go - Weiqi - Baduk

Go - Weiqi - Baduk

Weiqi is de chinese naam voor Go zoals het in het engels en het japans heet. Het spel is in centraal azie ontstaan ongeveer 3000 jaar geleden. Go wordt op een bord van 19 bij 19 gespeeld en het is de bedoeling om elkaars stenen in te sluiten en te veroveren.

De speler die op het einde het grootste deel van het bord beheerst heeft gewonnen.

Go spel kopen

Een standaard go bord heft 19 bij 19 lijnen. Kleinere borden worden vaak gebruikt voor uitleg of kortere partijen te spelen. Deze zogenaamde oefenborden hebben meestal  13 bij 13 lijnen of 9 bij 9 lijnen. Chinese borden zijn meestal vierkant en Japanse borden iets langer dan breed waardoor ze vierkant lijken als je erachter zit. De traditionele Japanse go-ban bordmaten zijn: lengte 455mm, breedte 424mm, dikte 151mm,  lijn tussen-ruimte 22mm lengte en 23.7mm breedte en steen diameter 22.5mm.

De meeste borden worden van sterke houtsoorten gemaakt om slijtage te voorkomen. Er worden rustige  houtsoorten gebruikt om het lijnen patroon niet te verstoren, zoals beuken fineer of bamboe. Het is gebruikelijk om tafel-borden te kopen in plaats van de traditionele grond-borden.

Go stenen zijn meestal wit en zwart gekleurd en 180 (of 181) stenen voor zwart en 180 voor wit. Het meest gebruikt zijn glazen stenen. Stenen die aan beide kanten convex zijn, zijn het  makkelijkst op te pakken. Platte stenen worden soms gebruikt om te analyseren. De meeste stenen zijn tussen 8.8 en 9.2mm dik, omdat ze makkelijker op te pakken zijn en er nog steeds mooi uitzien. De stenen worden meestal opgeborgen in elegante houten kommen of in plastic kommen.