Tournerie Roz

Tournerie Roz

In Dortan in de Jura in Frankrijk worden schaakstukken al eeuwenlang gemaakt. Michel Roz richtte in 1959 een draaierij op voor het produceren van buxus schaakstukken.

Michel Roz komt uit een familie met een lange traditie in houtbewerking. Door tal van speelgoed beurzen te bezoeken krijgt Michel Roz wereldwijd klanten en groeit zijn bedrijf snel uit tot het derde schaakbedrijf in Dortan na Lardy en Chavet wel 26 werknemers. In 1972 werden 300.000 schaaksets verkocht, veroorzaakt door de hype die de wereldkampioenschap match tussen Fischer en Spassky veroorzaakten. Daarna stort de markt snel in door de concurentie vanuit China en India.

In 1989 neemt zijn dochter Brigitte het bedrijf over samen met haar man. Tegenwoordig worden de schaakstukken alleen door de echtgenoot van mevrouw Roz gemaakt op bestelling. De schaakstukken worden nog steeds op de traditionele manier gemaakt. Als grondstof worden stokjes van buxus gebruikt. Buxus wordt ook wel eens foutief palmhout genoemd. De buxus stokjes worden in de draaimachine ingespannen en dan worden de schaakstukken gedraaid. De meeste schaakstukken hebben meerdere productie stappen, denk bijvoorbeeld maar aan de inzagingen in de kop van de loper of de toren.

Het productie proces van Tournerie Roz is tegenwoordig uniek. Het is de enige draaierij die nog echte geëboniseerde schaakstukken maakt. Eboniseren is een oud proces om schaakstukken op ebbenhout te laken lijken. Als je buxus met ijzersulfaat insmeert, dan reageert het tannine in het hout hiermee en kleurt het zwart. Het hout krijgt hierdoor een zachte zwarte glans.

Tournerie Roz is een van de ambachtlijke leveranciers die Raindroptime verkoopt om de rijke schaakhistorie levend te houden. Onderdeel van deze cultuur is ook het maken van damschijven, die ook door Raindroptime worden verkocht.