Bauhas schaakstukken - koningshoogte 50 mm (# 4)

De Bauhaus schaakset is zonder meer de meest bekende moderne design schaakset. Ontworpen door Bauhaus-beeldhouwer Josef Hartwig in 1923, wordt dit unieke schaakspel gekenmerkt door strakke lijnen die typerend zijn voor de tijdloze Bauhaus-stijl. De schaakset van Josef Hartwig (model XVI) voldeed aan de vereisten van Walter Gropius (de oprichter van Bauhaus) dat een object praktisch, duurzaam, goedkoop en mooi moet zijn. Hartwig, reduceerde de vormen van zijn schaakspel tot kruizen, vierkanten en cirkels, die de speelrichting van de schaakfiguren laat zien.

In 1922 en 1923 ontwierp Hartwig een reeks houten schaaksets, die nu beroemd zijn geworden als het voorbeeld van het ontwerpen volgens de Bauhaus principes. Het gedetailleerde ontwerp van de stukken verschilde van model tot model, maar ze hebben allemaal geometrische vormen met een vierkante basis. De vierkante basis vertegenwoordigde ook de vorm van de velden van het schaakbord. Het is leuk om te zien hoe dit evolueerde van model I naar het nu zo beroemde model XVI. Het meest opvallend is hoe de bisschop veranderde van een piramidevorm in een kruisvorm die de beweging van de bisschop laat zien. De vroege Bauhaus schaaksets werden met de hand gemaakt en er was een grote variëteit aan hout, afwerkingen en ontwerpen gebruikt. Een voorbeeld daarvan is model VII. Model XVI was het goedkoopste en meest verkochte model en werd het icoon voor de Bauhaus-stijl.

De productie van het model XVI begon in 1924. Het ontwerp van elk stuk combineert twee verschillende vormen van weergave. Eerst abstraheren ze de visuele verschijningen van traditionele schaakstukken in eenvoudige geometrische vormen. Ten tweede weerspiegelt de vorm van elk stuk hoe het beweegt. De pionnen en torens zijn gewone houten kubussen en bewegen in rechte lijnen. De bisschoppen hebben diagonale lijnen, de koning heeft zowel rechte als diagonale elementen en de paarden zijn L-vormig. De dame onderscheidt zich met een bol op een kubus. Het volume van de stukken vertegenwoordigt hun waarde.

De raindroptime Bauhaus-set is een strikte reproductie van het Bauhaus-model XVI. De stukken lijken op de blanke en geëboniseerd model XVI schaakstukken. Bovendien worden dezelfde fabricagetechnieken gebruikt als voor de originele set, zodat het paard twee L-vormen zijn, die op elkaar zijn gelijmd. De strikte harmonieuze lijnen zorgen ervoor dat de Bauhaus schaakset een blikvanger is in elk huis.

Niet op voorraad
SKU
2804+3357+2x3375
€ 200,00
Meer informatie
MerkRaindroptime
Materiaal stukkenChikri - zwart gelakt chikri
Materiaal bordSchaakbord niet inbegrepen
Materiaal overig-
KenmerkHout blank + satijnzwart
Dimensies♔↕ ≈ 50 mm
Formaatn.v.t.
Combineert met#4 ≈ 45 mm schaakbordveldmaat
Levertijd1 - 2 dagen
VerpakkingZwarte kraft geschenkdoos
Verpakkingsinhoud2 x 16 schaakstukken
Gewicht0.5000
Kwaliteitsmerk CE speelgoedNee
Opmerking-
Verzend beleidNee
Retour beleidNee
Product statusNieuw
Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan