Hnefatafle (viking schaak) - schaak-variant

Inleiding en doel van het spel

De witte Zweden met hun koning moeten het opnemen tegen blauwe Moskovieten. De bedoeling van de Zweden is om hun koning te laten ontsnappen naar 1 van de hoeken van het spel. De bedoeling van de Moskovieten is om de Zweedse koning te doden.

Verplaatsen van de stukken

Voor het verplaatsen van de stukken gelden de volgende regels:

 • Alle stukken kunnen zich alleen orthogonaal (horizontaal of verticaal) verplaatsen over een willekeurig aantal lege velden naar een leeg veld. Vergelijkbaar met de toren in het schaakspel.
 • Alleen de koning mag eindigen op de troon en de hoekpunten. Andere stukken mogen wel via de troon worden verplaatst, maar daar niet eindigen.
 • Je mag maar 3 keer heen en weer tussen 2 velden met hetzelfde stuk, om zettenherhaling tegen te gaan.

  Gewone stukken slaan

  Stukken kunnen alleen indirect worden geslagen, door een zogenaamde insluiting. Wanneer een speler precies één stuk van de tegenstander direct insluit tussen 2 van zijn eigen 'normale' stukken (orthogonaal, niet diagonaal) wordt het stuk van de tegenstander van het bord genomen. Op die manier kun je met één zet, twee of zelfs drie stukken van de tegenstander van het bord verwijderen (b.v. 1 je sluit 1 stuk horizontaal naar rechts in en in stuk verticaal naar beneden). Een stuk kan ook geslagen worden door het in te sluiten tussen een vijandig stuk en 1 van de vier hoekpunten (a1, a9, i1, i9). De koning mag niet meedoen bij het insluiten.

  De koning slaan

  Voor de koning gelden iets andere regels voor het insluiten. De koning wordt verslagen door het aan 4 kanten in te sluiten (niet diagonaal) door stukken van de tegenstander. Verder mag het ook door het aan 3 kanten in te sluiten en dat de vierde kant de troon (midden van het bord) of een zijkant van het bord is.

  Het einde van het spel

  Als de koning één van de vier hoeken van het bord bereikt, winnen de Zweden (wit). Als de koning van de Zweden wordt verslagen, winnen de Moskovieten (zwart). Als iemand niet meer kan zetten (door insluiting), verliest het spel.

  Remiseregels

  Sommige partijen eindigen onbeslist: remise. Dan kunnen beide spelers niet meer winnen, tenzij de tegenstander een fout maakt, maar het is niet toegestaan om daarop te wachten door eindeloos door te spelen. Het is remise als:
 • beide spelers het overeenkomen
 • als 3 keer dezelfde stelling voorkomt
 • als er bij 50 opeenvolgende zetten per speler geen stuk geslagen wordt.
Niet op voorraad
SKU
0741
€ 19,99
Doos bevat duitse handleiding.
Meer informatie
MerkRaindroptime
Materiaal stukkenNee
Materiaal bordNee
Materiaal overigNee
KenmerkNee
DimensiesNee
Formaatn.v.t.
Combineert metNee
Levertijd1 - 2 dagen
VerpakkingNee
Verpakkingsinhoudn.v.t.
Gewicht1.0000
Kwaliteitsmerk CE speelgoedn.v.t.
OpmerkingNee
Verzend beleidn.v.t.
Retour beleidn.v.t.
Product statusNieuw
Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan