Jeugdzonden - Siep H. Postma

Uit die serie Jeugdschaak heeft Siep Postma een aantal figuren opnieuw tot leven geroepen, omdat hij als geen ander de jeugd wist te interesseren voor het schaakspel. Zijn leraarschap heeft hem daarbij ongetwijfeld geïnspireerd. Zo trekt een bonte rij figuren in dit uit 5 delen bestaande boek met elkaar ten strijden op het schaakbord:

  • Deel 1: Fantasieverhalen komt u tovenaars en Sinterklaas tegen en grootmeesters als Rubenstein en Zukertort. 
  • Deel 2: Jeugd en simultaan behandelt met namen als Sila, Bargehassus, leuke openingen en valstrikken van o.a. het Frans, Spaans, Italiaans en het Sicilliaans. 
  • Deel 3: Schakende stripfiguren is Postma echt op dreef met Gijs Hollebolle, Donald Duck en Ollie B. Bommel. 
  • Deel 4: Schaken met TV-figuren waar de Muppets en uit de fabeltjeskrant onder andere Bor de Wolf en Ed en Willem Bever tegen elkaar strijden. 
  • Deel 5: In Schaken in het oude Friesland tenslotte neemt Siep Postma zijn geboorteland op de hak. Figuren als Greate Pier, Klaes de Fisker, Jonkheer de Rasper, Oene Woutersz doen zelfs de Oldehove in Leeuwarden op haar grondvesten trillen als er wordt geschaakt.
Kortom, dit boek zal zijn weg vinden, ondanks de mogelijkheden die de huidige jeugd heeft om via tablets op het internet duizenden partijen na te spelen en te analyseren. Daarnaast zullen jongeren uit de zestig en zeventiger jaren, de ouderen van nu, zich hun schoolschaaktijd van toen nog willen herinneren. En zelfs nog leerzame zaken in Jeugdzonden aantreffen. Postma laat u weer schaken met een glimlach.

Siep H.Postma - auteur

Siep Postma werd in 1929 geboren te Grouw en leerde daar het schaken in 1943 van een evacué uit Ymuiden. Siep zag hem met iemand anders schaken en na 3 partijen gevolgd te hebben wist hij al hoe de stukken gingen. Alleen de rokade had hij toen verkeerd geleerd. Volgens de evacué bestond de rokade uit een lange en een korte versie. De korte was de normale vorm zoals we die kennen en in de lange vorm werd de koning op h1 geplaatst en de toren op e1. Later is Siep naar schaakclub De Toer gegaan, maar mocht tot zijn teleurstelling vanwege zijn jonge leeftijd niet direct in de hoogste groep meedoen.

Siep bezocht de ULO en later de HBS te Leeuwarden en z’n eerste van drie Friese jeugdschaaktitels. Omdat het lastig was werk te vinden verhuisde hij naar Amsterdam om aldaar te gaan werken bij de Belastingdienst en als corrector bij de Arbeiderspers. Daar heeft hij zijn schaken verder ontwikkeld. Op oudjaarsavond was hij een boekje van Aljechins beste partijen aan het door nemen. De buren vonden dat zo zielig dat ze hem bij hun thuis hebben uitgenodigd.

Tijdens het geven van schaaklessen werden zijn capaciteiten als ‘schoolmeester’ ontdekt en Postma besloot de Avondkweekschool te gaan volgen. Hij werd na avondstudie onderwijzer op basisschool in Landsmeer. In 1964 werd hij tot zijn pensionering, leraar aan de ULO (MAVO) in Leeuwarden. In het zelfde jaar werd hij ook voor vijf jaar secretaris van de Friese Schaakbond en daarna dertien jaar voorzitter.

Op de boot van Stavoren naar Enkhuizen leerde hij een leuke verpleegster kennen waarmee hij weldra in het huwelijk trad. Samen kregen ze twee kinderen, een zoon en een dochter. In Amsterdam schreef hij zijn eerste boek: Mikhail Tal, het schaakwonder. Tot een echte uitgave kwam het nooit, maar een gestencilde kopie bevindt zich wel in de uitgebreide bibliotheek van Lothar Schmitt. Het zou het eerste boek worden uit een lange reeks.

In 1960 keerden de Postma’s terug naar Friesland. Siep kreeg een betrekking aan de Perkschool (Mavo) te Leeuwarden en hield zich daarnaast intensief bezig met het schaken. Siep Postma is een getalenteerd schaker, hij was drie keer kampioen van Friesland en later nog Veteranenkampioen. Hij kwam uit voor het eerste tiental van Philidor en zat als zodanig naast mannen als Theun van den Tol, Mulder van Leens Dijkstra en natuurlijk Haye Kramer. Met de laatste schreef Postma een boek over het schaakfenomeen Bobby Fischer. Daarvoor had hij alleen al gepubliceerd over Keres.

Nadien zouden er nog boeken volgen over o.m. Najdorf, Speelman en Stein. In Vergeten schaakgiganten dat in 2000 verscheen schreef hij over binnen- en buitenlandse schaakgrootheden wier namen nog wel bekend in het gehoor liggen maar waarvan de prestaties toch behoorlijk ver waren weggezakt. Postma haalt herinneringen aan hen op, toont hun beste partijen en houdt zo de herinnering levend.

Postma schreef niet alleen boeken. Hij publiceerde ook schaakrubrieken. Jarenlang werd het onderwijsblad De Vacature gesierd met een schaakrubriek van zijn hand. Voorts was Postma ook eindredacteur van Jeugdschaak, het blad dat de KNSB in vroeger dagen uitgaf ten behoeve van de jongste schakers. In hun kringen was hij toch al bekend vanwege de succesvolle serie jeugdschaakboeken die bij uitgeverij Van Spijk te Venlo verscheen. De schaakavonturen van Buikje! Welke schaker heeft er nooit van gehoord?

Op voorraad
SKU
9789082060072
€ 9,95
-
Meer informatie
Levertijdn.v.t.
MerkEigen uitgave
Auteurn.v.t.
Aantal pagina'sn.v.t.
Taaln.v.t.
Boek bindingn.v.t.
Dimensiesn.v.t.
Verzend beleidn.v.t.
Retour beleidn.v.t.
Gewicht1.0000
Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan