Schakers portretten door Jan Timman

Persoonlijke verhalen over legendarische schakers

In de loop van zijn rijke carrière heeft grootmeester Jan Timman tegenover menige grote schaker gezeten. Als geen ander heeft hij op hun handen kunnen kijken – en in hun ziel.

Boris Spasski, Bobby Fischer en Garry Kasparov zijn drie van de belangrijkste oudere schakers die hij in dit boek portretteert – naast jongere als Judit Polgar en Magnus Carlsen.

Timman vertelt over de invloed die Mikhail Botwinnik en Mischa Tal op hem hebben uitgeoefend, zowel op als buiten het bord. Hij heeft oog en begrip voor de eigenaardigheden van de schakers, aardige en onaardige, menselijke en onmenselijke.

Bijzonder indringend is het portret van Alexander Aljechin, die Timman op het spoor komt tijdens een verblijf in Lissabon, tientallen jaren na diens dood; het verhaal is tegelijk betoverend en huiveringwekkend, even magisch als precies.

Jan Timman (1951) was geruime tijd de derde speler ter wereld na Kasparov en Karpov. Hij won vele toernooien en speelde jarenlang een belangrijke rol in de strijd om de wereldtitel. Hij publiceerde verscheidene boeken, waaronder Een sprong in de Noordzee. Verspreide stukken, en is hoofdredacteur van het tijdschrift New in Chess.

Menno de Galan, NRC Handelsblad:
"De schaakportretten zijn dikwijls indringend, met als hoogtepunt een even fraai als ontroerend portret van Mischa Tal."

HP/De Tijd over "Een sprong in de Noordzee":
"Een sprong in de Noordzee laat de wereld zien als lustig decor van het alomtegenwoordige schaakbord." 

Het Parool over "Een sprong in de Noordzee":
"Timman is in staat gebleken om zijn drie grote passies schaken, reizen, en schrijven tot een levenswijze te maken."  

Op voorraad
SKU
9789023471448
€ 17,90
-
Meer informatie
Levertijdn.v.t.
MerkEigen uitgave
Auteurn.v.t.
Aantal pagina'sn.v.t.
Taaln.v.t.
Boek bindingn.v.t.
Dimensiesn.v.t.
Verzend beleidn.v.t.
Retour beleidn.v.t.
Gewicht1.0000
Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan