Ganzenbord - Slangen en Ladders

Ganzenbord - Slangen en Ladders

Ganzenbord en Slangen en Ladders geschiedenis

Ganzenbord en Slangen en Ladders worden beiden gespeeld op 63 + 1 velden (Ganzenbord) of 64 velden (Slangen en Ladders). Dit is een indicatie voor hun hoge leeftijd, die ze delen met schaken, wat ook wordt gespeeld op 64 velden.

In dit licht is het leuk om te weten dat twee hedendaagse klassiekers dammen en scrabble ook begonnen op een schaakbord. Ludo is het andere racespel dat oorspronkelijk uit India komt. Maar Ludo is afgeleid van hetindiase Parchesi. In Spanje wordt vaak op de achterzijde van het Ganzenbordspel een Ludo spel afgebeeld.

Slangen en Ladders

Slangen en Ladders is een oud Indiaas bordspel gespeeld vooral in Engels sprekende landen. Het was bekend in India als Moksha Patamu. Het spel is een weergave van het lot en verlangen in het leven. Het spel is een levensreis gevuld met deugden (ladders) en ondeugden (slangen). Het spel werd geïntroduceerd in Engeland in 1892.

Ganzenbord

De oorsprong van het Ganzenbord is onduidelijk, maar het bestond al in het middeleeuwse Europa. De uitvinding van Ganzenbord wordt toegeschreven aan de Tempeliers, maar het kan niet worden ontkend dat het veel gelijkenis met Slangen en Ladders heeft. Dit hint op dezelfde oorsprong. Sinds de 16de eeuw werd Ganzenbord meestal gespeeld als kinderspel.

Slangen en Ladders spelen

Het doel van het spel is om je pion te verplaatsen van de start (onderste veld) naar de finish (bovenste veld), geholpen of gehinderd door ladders en slangen. Het spel is een eenvoudige soort wedstrijd gespeeld met dobbelstenen, zonder een vaardigheids component, en is populair bij jonge kinderen.

Ganzenbord spelen

Het bord bestaat uit een spiraal met 63 genummerde vakjes en het spel wordt gespeeld met dobbelstenen. De pionnen beginnen buiten het bord en als ze landen op een veld met een Gans dan brengt dat geluk. Als je op het vakje van de gans komt mag je het aantal ogen dat je gegooid hebt weer vooruit. Ganzenbord heeft nog meer vakjes met een speciale betekenis, zoals een brug die de speler verplaatst naar een andere opgegeven positie. Er zijn ook een paar vakjes die dwingen de speler om achteruit te gaan of om bijvoorbeeld de gevangenis in te gaan. De eerste speler die vakje 63 bereikt wint.

iPawn voor iPad kopen

Sinds 2011 kun je iPawns kopen van Jumbo. Je hoeft niet langer een bordspel te pakken voor een spelletjesavond, want op de iPad kun je bordspellen spelen met de iPawns. Het leuke is dat je met iPawns aan klassieke bordspellen een nieuwe elementen kan toevoegen. De iPawn maakt het mogelijk dat spellen visuele effecten meekrijgen en interactief kunnen zijn.

Met de iPawn versie van Ganzenbord krijg je een interactief spelbord, waar je met de iPawns op kunt spelen. Als je op speciale vlakken komt, dan start er een animatie op. Het spel Slangen en Ladders geeft leuke geluidseffecten en animaties. De iPawns hebben een vilten onderkant om het scherm van de iPad te beschermen tegen krassen. Het bordspel is vervolgens in de App Store gratis te downloaden.