Mahjong

Mahjong

Mahjong is een spel van chinese oorsprong van meer dan tweeduizend jaar oud. Het huidige spel is rond 1850 ontstaan en met chinese emigranten naar Amerika gekomen, waar het rond 1920 heel erg populair werd.

De regels waren nooit gestandaardiseerd en daarom zijn er veel varianten in de spelregels. Mahjong lijkt eenbeetje op Rummikub en wordt gespeeld met 144 stenen. Het is een spel dat strategy, rekenen en geluk combineert.

Mahjong spel kopen

Mahjongspellen zijn overal te koop en in alle prijsklassen, maar enige voorzichtigheid is geboden. In nederland heeft een compleet Mahjong spel minstens 144 stenen. Een gangbare afwijking is het amerikaanse Mahjong spel met 166 stenen. Mahjong spellen gaan lang mee en spelen fijner als ze mooi zijn en goede stenen hebben. Het is daarom aan te raden om een goed spel te kopen.

Tegenwoordig zijn de stenen van de meeste Mahjong spellen van hoogwaardige plastics gemaakt. De traditionele spellen van been met een bamboo rug zijn niet zo makkelijk meer te kopen en meestal wat duurder. De stenen moeten duidelijk herkenbaar zijn. Behalve chinese tekens en symbolen is het makkelijk als er ook normale nederlandse cijfers en letters op staan. De symbolen moeten goed herkenbaar zijn en de stenen moeten lekker in de hand liggen. De achterkanten van de stenen mogen niet herkenbaar zijn, want anders is een Mahjong spel onbruikbaar. Het is gangbaar dat een Mahjong spel minstens 144 stenen heeft, 2 dobbelstenen en een set fiches bevat. 

 De Mahjong rekken moet je apart kopen want die zitten nooit bij een Mahjong set. Op een Mahjong moeten 17 stenen passen zodat je makkelijk een muur bouwt. De stenen moeten stabiel en stijl genoeg op het rek staan, maar mogen er niet gemakkelijk af vallen. De meeste Mahjong rekken worden van hout gemaakt. Je hebt 4 rekken nodig, 3 licht gekleurde en 1 donkere.